Na področju EU projektov je aktivna že od leta 2002. Je strokovnjakinja z bogatimi izkušnjami na področju načrtovanja strategij, razvoja projektnih idej, prijav na razpise, vodenja projektov in evalvacij. Kot vodja projektov je sodelovala pri pripravi oz. izvedbi več kot 40 EU projektov. Ima mednarodni certifikat »EU Project Manager« Združenja ECQA (European Certification and Qualification Association).

Po diplomi na Fakulteti za družbene vede je strokovne kompetence pridobila z delom v javni upravi, nevladnem sektorju in v podjetjih, specializiranih za EU razpise. Strokovno pot je nadaljevala kot samostojna podjetnica in sedaj kot ustanoviteljica podjetja Solvero.

Kot predavateljica vodi usposabljanja in delavnice s področja pridobivanja nepovratnih EU sredstev in vodenja EU projektov. Dosedaj je praktična znanja pridobilo več kot 150 udeležencev usposabljanj.

Nekateri »njeni« projekti so bili tudi nagrajeni. Projekt "Joga v zaporih" je leta 2009 prejel posebno priznanje v okviru natečaja "Naj prostovoljski projekt leta". Nagrado je predstavnikom Zveze joga društev Slovenije podelil častni pokrovitelj projekta predsednik države dr. Danilo Türk. V letu 2012 je projekt, ki ga je Julija Škarabot Plesničar pomagala sestaviti podjetju Aleja inženiring d.o.o., prejel nacionalno priznanje »Jabolka kakovosti« s strani Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja. V letu 2013 pa je Fundacija UniCredit podelila podjetju Jazon drugo nagrado za projekt socialnega podjetništva, katerega projektno vlogo je pripravila Julija Škarabot Plesničar.